Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

"Μάρμαρα Καλαντζή και Περιβαλλοντική Νομοθεσία"


                                Έδεσσα   21 - 09 - 2011     
                                      (ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ)

        Κύριε Διευθυντά

       Στο πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας σας, φιλοξενήσατε επιστολή της εταιρείας
¨ Μάρμαρα Έδεσσας -Αφοί Καλαντζή  ΕΠΕ¨, με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει τη θέση και τις απόψεις της, σχετικά με την λειτουργία του λατομείου μαρμάρου, από την πλευρά της, στο Δ.Δ Νησίου του Δήμου μας.
       Ξεπερνώντας τα διάφορα σχόλια και κρίσεις που είναι άσχετα με το θέμα αλλά ταυτόχρονα υποδηλωτικά των διαθέσεων της προς το πρόσωπό μου και των συνεργατών, κατανοώ την επιχειρηματική αγωνία, την ανάγκη ανάπτυξης και τις προσπάθειες που καταβάλει η εταιρεία για την εδραίωσή της στην αγορά καθώς επίσης και τον κύκλο εργασιών που δημιουργεί στην περιοχή μας.
       Κατανοώ τα  επιχειρήματα και την λογική τους, που προβάλει η εταιρεία και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της, όμως υπάρχουν αλήθειες, που αποσιωπούνται σκόπιμα από αυτήν και παραπλανούν την κοινή γνώμη.
       Έτσι, σημειώνω ότι:.
       Ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το σταμάτημα της λειτουργίας του λατομείου, αφού διαπίστωσε όλα όσα συντελούνται επι τόπου και επανειλημμένα αρνήθηκε την ανανέωση της μίσθωσης του χώρου, απαιτώντας την  αποκατάσταση του από την εταιρεία που ήταν υποχρεωμένη για αυτό.
       Ενώ επί της ουσίας , στην επιστολή, μένουν αναπάντητα τα βασικά ζητούμενα :
           Τηρούνται η όχι οι περιβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία του λατομείου ;
           Υπάρχει έγκριση επέμβασης για την εκμετάλλευση λατομείου από την Δ/νση Δασών Ν.Πέλλας ;
           Υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης λατομείου από την αρμόδια Επιθεώρηση ;
      Επειδή αποτελεί χρέος όλων μας, μολονότι εκβιαζόμαστε  και  απειλούμαστε με αγωγές, να υπερασπιζόμαστε, τα θέματα περιβάλλοντος ως παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας και την αλήθεια που υπηρετεί το κοινό συμφέρον, είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αντιπαράθεση όπου και όποτε  χρειαστεί.
      Η αντιπαράθεση με οικονομικά συμφέροντα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ακόμα και σήμερα θα φάνταζε ουτοπία η διάσωση των καταρρακτών με τον δελεασμό για θέσεις εργασίας από τη ΔΕΗ.
       Γι΄αυτό προτρέπω όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και προκειμένου να σχηματίσουν δική τους άποψη να επισκεφτούν τον χώρο και να εκτιμήσουν την σχέση του λατομείου με τον ιδιαίτερα σημαντικό και προστατευόμενο υγρότοπο της λίμνης, που είναι ενταγμένος στο δίκτυο ειδικής προστασίας  ¨NATURA¨.

                                                   Με εκτίμηση

                                         ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
                                          Δημοτικός Σύμβουλος
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου