Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Τοποθέτηση στην ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ, με θέμα τη διεκδίκηση Πανεπιστημιακών Σχολών

Ερώτηση Εδεσσαϊκής:
Θα παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε στην ακόλουθη ερώτηση:
Η απώλεια του Πανεπιστημιακού Τμήματος το 2013 είναι γεγονός ότι πλήγωσε την Έδεσσα, σε επίπεδο γοήτρου, ως πρωτεύουσα αλλά κυρίως οικονομικά.
Πώς κρίνετε και ποια είναι η θέση του Συνδυασμού σας στις προσπάθειες που καταβάλλει, εσχάτως, η βουλευτής του Νομού μας Θ. Τζάκρη για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο νέων τμημάτων ΑΕΙ στην Έδεσσα, ένα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ένα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Θεωρείτε ότι η πόλη διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές κτιριακά και είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεδομένου ότι στο κτίριο του πρωην ΑΕΙ έχει στεγαστεί πλέον το 9ο Δημοτικό Σχολείο;
Γενικότερα θεωρείτε ότι πρέπει η πόλη και ο Δήμος να διεκδικήσουν και αλλού είδους σχολές μεταλυκειακού επιπέδου (ΤΕΙ, ΟΑΕΔ κλπ) για την εκπαιδευτική αναβάθμιση του τόπου αλλά και τα οικονομικά οφέλη από τον ερχομό εκατονταδων σπουδαστών;
Τέλος πιστεύετε ότι επαρκούν οι υπάρχουσες σχολικές κτιριακές υποδομές στην πόλη ή χρειάζονται βελτιώσεις και ενδεχομένως κατασκευή νέων σχολείων σε κάποιες βαθμίδες;

Τοποθέτηση του επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ¨ΕΝ ΕΡΓΩ¨, Γιάννη Σόντρα:

Σταθερά υποστηρίζουμε ότι η λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων σε πόλεις της περιφέρειας, πέραν των αυτονόητων οικονομικών οφελών που συνεπάγεται η παρουσία τους, συμβάλει καθοριστικά στη συνολικότερη αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής τους.
Η συμβολή τους στο άνοιγμα και την εξωστρέφεια της κοινωνίας, την έκθεσή της σε ερεθίσματα και ιδέες είναι καθοριστική, ενώ το συνταίριασμα της νοοτροπίας των νέων προσώπων με την τοπική κουλτούρα δημιουργεί ευεργετικές προϋποθέσεις πολυπολιτισμικότητας σε αυτήν.
Η παράλληλη και σε πολλές περιπτώσεις ζύμωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με φορείς και δομές της κοινωνίας, λειτουργεί αναζωογονητικά, φρεσκάροντας επιλογές και κατευθύνσεις που διαφορετικά δεν θα αποτολμούνταν . Παρακινεί και ξεβολεύει από τη φυσική τους διάθεση για βάλτωμα, τις συμβιβασμένες επαρχιακές κοινότητες, που βολεμένες στη στασιμότητά τους, γίνονται απαθείς παρατηρητές της γήρανσης και του μαρασμού τους.  
Η μάχη που έδωσε ο Δήμος για τη λειτουργία του τμήματος στη πόλη μας, ήταν δύσκολη και ήταν πολλοί οι φορείς και τα πρόσωπα ¨κλειδιά¨ που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Με επιμονή και  ξεκάθαρο προσανατολισμό, συντονιστήκαμε και επιτύχαμε την ίδρυση και λειτουργία του, που δυστυχώς όμως ήταν προσωρινή. Οι κακές επιλογές και προτεραιότητες  του Δήμου μας  σε συνδυασμό με τη  μνημονιακή καταιγίδα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μετακίνησή του στην έδρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσ/νίκη.
Σήμερα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια της κυβερνητικής βουλευτή κ. Τζάκρη να επιτύχει την ίδρυση και λειτουργία, στον Νομό, Πανεπιστημιακών Τμημάτων , Ινστιτούτων, ερευνητικών κέντρων και μεταλυκειακών τμημάτων σπουδών.
Ανεξάρτητα από τα κίνητρα και τους στόχους της βουλευτού, η διασπορά τους στο Νομό φυσικά θα χαροποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, μπολιάζοντάς τες με όλα όσα ανέφερα προηγούμενα. Δυστυχώς όμως - και εδώ βρίσκεται το αδύνατο σημείο της προσπάθειας της- οι κινήσεις της γίνονται ερήμην των φορέων του Νομού, χωρίς συντονισμό και στήριξη, χωρίς ισχυρό πλαίσιο διεκδίκησης και κοινωνικές αναφορές, με αμφίβολα αποτελέσματα.  
Τέλος και όσον αφορά τις υποδομές εκπαίδευσης στον Δήμο μας, αυτές είναι σημαντικές πλην όμως αρκετά ταλαιπωρημένες ώστε να κρίνονται επιβεβλημένες οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού τους, ενώ η κατασκευή κτιρίου για την στέγαση του 9ου Δημοτικού σχολείου στη περιοχή ¨Σμαρέκα¨ και ο επανασχεδιασμός της κατανομής των μαθητών στα σχολεία της πόλης, αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αυτήν.
Κλείνω με την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα - με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη παιδιών και νέων γονέων- οι υποδομές εκπαίδευσης στην πόλη θα είναι ανεπαρκείς και η κτιριακή ζήτηση τόση, ώστε βασική διεκδίκηση της κοινωνίας μας, από τούδε και στο εξής να είναι η κατασκευή νέων εκπαιδευτικών κτιρίων.
Πόσο υγιής εξέλιξη για τον τόπο μας....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου