Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Τοποθέτηση Γιάννη Σόντρα - Εφημερίδα Εδεσσαϊκή"


                                                 Έδεσσα 11-10-2012
κ. Διευθυντά.
Με  αιφνιδίασε ευχάριστα η πρωτοβουλία σας , να μου απευθύνετε ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας, για την περίοδο 2002-2010 και παράλληλα  ενίσχυσε την  εκτίμησή μου, ότι  η αναζήτηση της αλήθειας στα γεγονότα, αποτελεί  καθημερινή  επιδίωξή σας, που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την 50χρονη παρουσία σας στο χώρο των ΜΜΕ, με μεγάλη επιτυχία.
Από τα επανειλημμένα και  εκτενή δημοσιεύματα σας, όλο αυτό το διάστημα,  αναδείχθηκαν ορισμένες πτυχές του θέματος  και αποτυπώθηκε η πρόοδος και τα διαδικαστικά των ελέγχων που διενεργούνται, πλην όμως και φυσικά όχι από δική σας ευθύνη, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και ερωτηματικά, που πρέπει να απαντηθούν.
Τα ερωτήματα που μου υποβάλλατε, συμβάλλουν στην πληρέστερη ενημέρωση του κόσμου, που δυστυχώς βομβαρδισμένος από συκοφαντικές, εμπαθείς, μικρόψυχες και κυρίως αστήρικτες και κουτσομπολίστικες  συμπεριφορές, έχει γίνει έρμαιο της παραφιλολογίας  αδαών, επιτήδειων και των φερέφωνων τους  και παρασυρμένος, με ευκολία στιγματίζει,  διασύρει, πρόσωπα και οικογένειες.
Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, θέλω να απαντήσω και να ξεκαθαρίσω ρητά και κατηγορηματικά ότι  το ταμειακό υπόλοιπο του Ταμείου του Δήμου  την 31-12-2010, ύψους  4.850.152,79 , δεν σχετίζεται με πράξεις ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ  η  ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ από  κανέναν.
Δεν προκύπτει από πουθενά και από κανέναν έλεγχο.

Η έννοια του ελλείμματος, όπως προκύπτει και από τον έλεγχο, έχει να κάνει …με την απουσία πλήρων  παραστατικών,… λάθη στην ενταλματοποίηση,… διπλοεγγραφές στο σύστημα,… την μη ενταλματοποίηση νόμιμων δαπανών που διενεργήθηκαν… και την ακύρωση ενταλμάτων την 31-12 κάθε έτους λόγω αδυναμίας εξόφλησής τους.
Προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω, αναφέρω την περίπτωση, όπου δεν έχουν εκδοθεί χρηματικά εντάλματα από τον Δήμο, προς τη ΔΕΗ και να αφαιρεθεί,  ποσό ύψους   821.755,39 €, από το υπόλοιπο του ταμείου, έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το ποσό αυτό ως έλλειμμα. Επιπλέον πληρωμές που δεν πραγματοποιήθηκαν (εντάλματα) λόγω παρέλευσης του οικονομικού έτους  πλέον των 600.000 €, εμφανίζονται ως έλλειμμα.
Όμως βασική αιτία της δημιουργίας του ελλείμματος, εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα των διαφόρων τμημάτων της υπηρεσίας, είναι τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε ο Δήμος εξαιτίας της παράνομης παρακράτησης ,από το κράτος, θεσμοθετημένων πόρων (Ν 1828/89),… την αδικαιολόγητη  και παράνομη,  μη απόδοση, των αναγκαίων πιστώσεων, για την λειτουργία των επιπλέον αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν,  στον Δήμο και τέλος … την αυθαίρετη περικοπή των επιχορηγήσεων του Δήμου, κατά 37% , του 2010, εξαιτίας του 1ου μνημονίου.
Συνολικά το κράτος παράνομα και καταχρηστικά, παρακράτησε και οφείλει στον Δήμο μας , πάνω από 7.000.000 €.
Παρά την ασυνέπειά του, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι, υλοποιώντας άκριτα το Υπουργείο Οικονομικών τις δεσμεύσεις προς την τρόικα, και προκειμένου να εισπράξει έσοδα, η ΔΟΥ προχώρησε στη δέσμευση του ΑΦΜ του Δήμου, λόγω της μη καταβολής, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, αδιαφορώντας, για το γεγονός ότι εργαζόμενοι και προμηθευτές του, θα έμεναν απλήρωτοι και θα παρέλυε η λειτουργία του.
Εκείνο όμως που πρέπει να σημειωθεί και δεν έχει αναδειχθεί, είναι το γεγονός ότι, ήδη, με το άρθρο 27 του Ν. 3756/2009, αναγνωρίστηκε από την πολιτεία η υποχρέωσή της, να καταβάλει στους Δήμους τους παρακρατηθέντες από αυτούς, πόρους του Ν. 1828/89 και ότι,  με την 31-12-2011, άρθρο 2, παρ. 1 πράξη νομοθετικού περιεχομένου, προχωρά στον συμψηφισμό τους, με οφειλές των Δήμων προς αυτήν αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφαιρώντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αυτό, και μόνο, το γεγονός καταδεικνύει την αλαζονική συμπεριφορά του κράτους προς τους ΟΤΑ , την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί  και τελικά με τις πράξεις του, όπως στη προκειμένη περίπτωση, υποχρεούται σε  ομολογία και επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας.
Στην περίπτωσή του Δήμου μας  αναγνωρίζεται από την πολιτεία, η παράνομη παρακράτηση πόρων, θεσμοθετημένων με τον  Ν. 1828/89, περίπου 2.000.000 € . Σε εφαρμογή της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης , ο Δήμος ζήτησε με την 127/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον συμψηφισμό του εν λόγω ποσού με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, ύψους  1.153.849,97 € χωρίς τις προσαυξήσεις.( με τις προσαυξήσεις περίπου 2.700.000 €).
Αυτό είναι και το ποσό, το οποίο αναφέρεται στο φύλλο ελέγχου, ως έλλειμμα από αναπόδοτες κρατήσεις.
Για όλους τους παραπάνω  λόγους , καθίσταται αναγκαίος ο  λεπτομερέστατο έλεγχο, όλων των έγγραφών στο διπλογραφικό σύστημα που εφαρμόζει ο Δήμος μας, ώστε να διαπιστωθεί τελικά εάν είναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ  η  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και σε ποιο ύψος, το ταμειακό υπόλοιπο της απογραφής που διενεργήθηκε 31-12-2010.
Οι έλεγχοι που διενεργούνται, από την φύση τους , δεν θα απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.
 Είναι υπόθεση της υπηρεσίας και μόνον αυτή με την απαραίτητη τεχνική στήριξη και φυσικά απελευθερωμένη από τον φόβο και το άγχος στιγματισμού, θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα.
Ο Δήμος μας, είναι νομικό πρόσωπο, οργανωμένο και στελεχωμένο επαρκώς, σύμφωνα με τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του, με διαχωρισμένους ρόλους και αρμοδιότητες, με ικανά στελέχη που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του.  Δυστυχώς  μέσα σε αυτό το κλίμα , καλούνται να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπιστία τους . Πιστεύω στις δυνατότητές τους, είχα την τύχη να το διαπιστώσω, ως Δήμαρχος και πολιτικός προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
Θεωρώ ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου πρέπει να βοηθήσει στη κατεύθυνση αυτή, κάτι που θα αποτελούσε και πρώτη επιλογή δική μας, εφόσον είχαμε την ευθύνη της διοίκησης.
Κύριε Διευθυντά.
Προσπάθησα με διακριτικότητα, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η  διαδικασία των έλεγχων  και σεβόμενος τα όργανα που τους διενεργούν, να απαντήσω στα ερωτήματα που μου απευθύνατε, παράλληλα όμως και αφού μου δώσατε τη δυνατότητα, να διευκρινίσω με τρόπο κατηγορηματικό ορισμένα σημεία του θέματος των οικονομικών της περιόδου 2002-2010, τονίζοντας για ακόμα μια φορά, και με απόλυτο τρόπο, ότι από πουθενά ΔΕΝ προκύπτει ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ χρημάτων.
Τέλος και φυσικά αναγνωρίζοντας τις ευθύνες που μου αναλογούν, ως πολιτικού προϊστάμενου όλων των υπηρεσιών του Δήμου, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συνδημότες μας, που παρά την λυσσαλέα κατασυκοφάντηση, διασυρμό και απαξίωση, δικαιώνουν το τεράστιο έργο που παράγαμε προς όφελος όλων, αλλά κυρίως  για το γεγονός ότι  στο πρόσωπό μας αναγνωρίζουν αξιοπρέπεια, σεμνότητα και τιμιότητα, κάτι που για εμάς, αποτελεί και στάση ζωής.
Επιπλέον και όχι από υποχρέωση αλλά για λόγους δικαιοσύνης, θα αγωνιστώ και θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο και με όλες μου τις δυνάμεις, την ηθική , το έργο και τη συμβολή της παράταξης στη πρόοδο του Δήμου μας.
Σας ευχαριστώ.
                                                                                                                     Με εκτίμηση
                                                                                                
ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου