Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη Γιάννη Σόντρα στην Εδεσσαϊκή


Ερώτηση: Μετά την πάροδο οκτώ μηνών και της ενασχόλησής σας πλέον με τα κοινά από την θέση της αντιπολίτευσης, είστε σε θέση να διατυπώσετε με σαφήνεια, τι οδήγησε την παράταξη σε αυτό το αποτέλεσμα ;

Κάθε αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο τα εκλογικά, επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και
συνήθως αποτυπώνουν τη σκοπιμότητα και τα κίνητρα του αναλυτή.
Παρ όλα αυτά, υπάρχουν και δεδομένα τα οποία εξ αντικειμένου δεν μπορούν εύκολα να αμφισβητηθούν και να μην ληφθούν υπόψη σε όποια προσπάθεια ερμηνείας.
Για παράδειγμα, η μακρόχρονη θητεία, τα αναπόφευκτα λάθη ή επιλογές ή παραλήψεις στην πίεση της καθημερινότητας, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας και η λογική αντίδραση των ψηφοφόρων στην εισοδηματική συρρίκνωση και ανεργία, προσωπικές φιλοδοξίες ή φόβοι που εξελίσσονται και επιδρούν αρνητικά, καθώς και το γενικότερο πολιτικό κλίμα, είναι μερικές συνιστώσες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος.
Το πόσο καθοριστικά, αλλά και πως αυτές συνδέονται με ιδιοτελείς συμπεριφορές, δυστυχώς είναι δύσκολο να εκτιμηθούν όσος χρόνος και αν περάσει. Έτσι λοιπόν, με είδατε από την πρώτη στιγμή, ως επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος επί δέκα και πλέον χρόνια, να αναλαμβάνω την ευθύνη, να αναγνωρίζω τα λάθη μου και να μην κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες για το αρνητικό αποτέλεσμα. Συμπεριφορά αυτονόητη για μένα και πράξη συνέπειας σε αρχές, αξίες και εν γένει στάση ζωής, αλλά και προς τους συμπολίτες μου, και την ουσιαστική σχέση που έχει
αναπτυχθεί μεταξύ μας τόσα χρόνια.     
          
Ερώτηση: Η αυτοκριτική σας δείχνει έναν καινούργιο δρόμο. Τί πιστεύετε ότι δεν θα πρέπει να επαναλάβετε, από τα λάθη του παρελθόντος, στο μέλλον ;

Δεν ξέρω αν  η αυτοκριτική πρέπει να δείχνει κάποιον δρόμο, σίγουρα όμως στην περίπτωσή μου δεν πρόκειται, ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός, να επηρεάσει την σχέση και την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους.
Όπως και στο παρελθόν έχω υπογραμμίσει, η σχέση μου με τα κοινά , χαρακτηρίζεται από την έμφυτη διάθεση προσφοράς που έχω και αυτό με βοηθά να ξεπερνώ γρήγορα την όποια απογοήτευση.
Παρόλα αυτά, σίγουρα δικαιούμαι ή καλύτερα υποχρεούμαι, στο πνεύμα της εποχής, να είμαι περισσότερο ρεαλιστής, λιγότερο δοτικός στη λειτουργία μου και αναμφίβολα πιο επικοινωνιακός με όρους ΜΜΕ όσον αφορά την προβολή και προώθηση των πρωτοβουλιών και του παραγόμενου έργου. Η γνώση είναι δύναμη και οι συμπολίτες μας την στερήθηκαν, δεν υπήρξε επαρκής διάχυση πληροφοριών κάτι για το οποίο κατηγορούμαι και μάλιστα δικαιολογημένα. 
Είναι πολλά αυτά στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ, όμως στην παρούσα φάση και με τις εξελίξεις να κινούνται με μορφή χιονοστιβάδας λίγη σημασία έχουν, θα χρειαστεί, πολλές φορές, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας να αναθεωρήσουμε την άποψή μας, πόσο μάλλον σε βάθος χρόνου.
                Άλλωστε ποιος είναι σε θέση με σιγουριά να γνωρίζει τι είναι λάθος σήμερα και τι σωστό
αύριο και το αντίθετο;
           
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ασκείτε εποικοδομητική αντιπολίτευση στο Δήμο;
                
Ναι, νομίζω ότι η όλη λειτουργία μας χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και αυξημένη ευθύνη.  Δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε σε ευκαιριακή, λαϊκίστικη και δημαγωγική συμπεριφορά. Μέχρι ¨χθες¨ ως πλειοψηφία στηλιτεύαμε ανάλογες τακτικές.
Υπερασπιζόμαστε, το πλούσιο έργο μας, χειροκροτούμε την υλοποίηση των έργων που προγραμματίσαμε, καταγγέλλουμε τις ολιγωρίες, βοηθούμε κάθε σοβαρή πρωτοβουλία, παρακολουθούμε την υλοποίηση των ¨έργων¨ της πλειοψηφίας .
Μία απλή αντιπαράθεση των προεκλογικών δεσμεύσεων, προτεραιοτήτων και επιλογών φανερώνει το πόσο διαφορετική αντίληψη έχουμε για τα προβλήματα και την προοπτική του τόπου μας.
Η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη.
                         
Ερώτηση: Πώς κρίνετε τη νέα Δημοτική αρχή;                 
                  
Θυμίζω ότι με κεντρικό σύνθημα ¨αλλαγή¨ ψηφίστηκε η νέα Δημοτική αρχή, ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου και αμέσως, το μετάλλαξε σε συναλλαγή. Άνευρη και ασυντόνιστη εξαργυρώνει παθητικά, μέχρι στιγμής, ρουσφέτια και προεκλογικές δεσμεύσεις.
Χωρίς προσανατολισμό, παρουσιάζει τις ¨εξυπηρετήσεις¨ για έργο, καλλιεργώντας με
αυτόν τον τρόπο χαμηλές προσδοκίες στους πολίτες.
Ορχήστρα χωρίς μαέστρο και παρτιτούρες, με ξεκούρδιστα όργανα, ακούγεται δυστυχώς η λειτουργία της.
                   

Ερώτηση: Έχετε καταλήξει σε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον σας. Υποψήφιος Δήμαρχος, υποψήφιος βουλευτής ή κάτι άλλο;
                
Προς  το παρόν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και στο μέλλον Υποψήφιος  Δήμαρχος και Δήμαρχος ελπίζω με τη στήριξη του κόσμου.
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου